uvođenje u hilandar vladeta janković

UVOĐENJE U HILANDAR

  • Barkod: 9788677680978
  • Broj strana: 447
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 13X20
  • Godina izdanja: 2019
1.499,00 RSD
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Opis

Uvođenje u Hilandar je izuzetna i znalački napisana knjiga koja će služiti na korist svima, bez obzira da li zahvaljujući njoj stupaju u imaginarno, ili pomoću nje započinju realno putovanje u jedinstveno „carstvo bez krune,“ na Svetu Goru Atonsku i u manastir Hilandar.

Njen autor, Vladeta Janković, poznat je širokoj srpskoj akademskoj i čitalačkoj javnosti i televizijskoj publici. Pouzdan je tumač izvora duhovne i kulturne baštine evropske civilizacije, koji nas uvek nagrađuje svojim temeljnim znanjem i erudiciom, a neizostavno i lepim stilom pripovedanja. Veštinom pobrojanih spisateljskih vrlina i simfonijom dinamičnog teksta sa preko 400 biranih ilustracija, starih i savremnih fotografija, od kojih su mnoge nastale kao monaška rukodelja, Uvođenje u Hilandar čitaocu pruža zadovoljstvo koje se prelazi u jednom dahu i kome se on ponovo vraća, kao što i sam Hilandar uvek iznova privlači svoje poklonike.

Predstavljajući nam istoriju i znamenitosti svetogorskih manastira, njenu „prestonicu“ Kareju, skromne pustinjačke kolibe na Karulji, i na kraju sam Hilandar, biser srpskog duha unutar čudesnog sveta Bogorodičinog vrta, Vladeta Janković nas ne vodi samo kroz događaje, umetnička i graditeljska dela, monaški život i povest o čudotvornim ikonama. Iako nam pomaže da sve to obuhvatimo i primimo sa razumevanjem, dočaravajući nam čudesnu privlačnost Hilandara za savremenog čoveka, od nebrojenih i bezimenih poklonika pa sve do naslednika engleskog prestola, autor nam nenametljivo otrkiva i sopstveni opit. Pripovedanje je začinjeno kada treba i taman koliko treba autentičnim sećanjima iz četrdesetogodišnjeg iskustva hilandarskog i svetogorskog putnika i poklonika.

Završavajući knjigu autor nam svedoči da „dotakavši hilandarsko tle, mnogi se kući vraćaju ozareni, neki zamišljeni, malo ko ravnodušan, a valjda niko sasvim isti kakav je došao. Tu su mnogi okrepili dušu, a uvek će biti i onih koji su je, ne znajući to ni sami, zapravo našli.“ Tajna ovog odnosa, davanja i primanja, svakako je najbolja preporuka da se Uvođenje u Hilandar, kompozicija bogate reči, slike i utisaka, učini sopstvenim iskustvom. Knjiga "Uvođenje u Hilandar" dostupna je preko sajta knjizaraimperativ.rs sa popustom od 10%

VIŠE